2014. február 22., szombat

Gasztronómiai kalandozások: Nyugat-Afrika ízei 1.


Elérkeztünk egy ízesebb részhez. Sajnos most ezúttal sem tudok azon férfi társaknak kedvezni, akik a konyhába csak ételt melegíteni járnak:).  

Régóta húzom ennek a bejegyzésnek a megírását, mert jómagam soha nem szerettem recept alapján főzni (ezért nem is frusztrálom magam vele), csak érzésből a magam tetszése szerint, viszont, hogy Ti is el tudjátok készíteni, azt instrukciók nélkül érzésből előre nem lehet :).  Ezért most igyekszem nagyon összeszedni magam és átadni számotokra is olyan formában, hogy könnyen elkészíthető legyen. Már ha kedvet éreztek majd ennek az ételnek a kipróbálásához. Mindenekelőtt, ígéretemhez híven ezen receptet szeretettel Évának küldöm, aki már régóta várja ezt a bejegyzést :). Köszönöm türelmed ;)!!

Olyan receptet választottam, amit szinte mindenki rendszeresen főz otthon, de nem a Nyugat-Afrikai verzióban, ez pedig a PÖRKÖLT. Őszintén bevallom nekem ez jobban ízlik, mint a magyar verzió, de ez én vagyok, Ti pedig majd eldöntitek ;).

Nyugat-Afrikában az időjárás miatt több egzotikus hozzávaló érhető el, mint nálunk, de ezek használatát itt most mellőzni fogjuk. Szóval semmi krokodil hús, meg kígyóbőr liszt és társai :). A receptek alapvetően olyan hozzávalókkal indulnak, mint kishazánkban, vagyis hagymával :).  Lépésről-lépésre fogok, mindent leírni, azonban sokat ki is hagyunk (összevonunk) majd (az eredetihez képest), hogy könnyítsük a saját dolgunkat (időt spóroljunk)és a végeredmény így is nagyon finom lesz (szerintem). Azonban saját ízlésetek szerint hozzá is tehettek ki is egészíthetitek, szóval legyetek nyugodtan innovatívak. A konyha erre nagyon jó teret ad, ha szeretsz főzni. Egy valamit előre bocsátok, ennek az ételnek a főzéséhez 1-2 merőkanál türelem is kell (úgy kb. 1,5 órányi :)), és semmiképpen ne éhesen álljatok neki, mert a végén pizza lesz belőle :D. Még egy nagyon fontos megjegyzés, ahogy a magyar konyha sem éppen diétás, ez ugyanúgy az Afrikaira is vonatkozik. Ne itt és most akarj spórolj a kalóriákon, feltéve, ha a megfelelő végeredményhez szeretnél végül eljutni.

Akkor ennyit a „rizsáról”, fakanálra fel és főzzünk egy nagyon finom csirkepörit „afrikai bundában”.

Hozzávalók (kb. 4 személyre):
  • 1 kg friss paradicsom (ha másképp nem megy, lehet sűrített paradicsom is, abból legalább 800 ml kell)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ½  nyers zöld/piros paprika
  • 3-4 db chilli (ízlés szerinti mennyiség, azonban opcionális része a receptnek)
  • 1-1,5 kg csirke (lehet egész is -persze feldarabolva-, vagy csak preferált alkatrészek, mint pl. comb, vagy szárny a csirkemellet itt hanyagoljuk!)
  • ½  csokor spenót (ha nincs, akkor elhagyható, mert a fagyasztott társa jellemzően püré változatú, ami nem jó,  ők általában szezonális zöldséget használnak)
  • 3-4 dl növényi olaj (az olivát lehetőleg mellőzzük!!)
Fűszerek:

  • Só ízlés szerint
  • 1 tk piros paprika és csipetnyi bors
  • 1-2 tk curry por (el is hagyható, én curry port szoktam -otthon is lehet kapni- ez tartalmaz: kurkumát, koriandert,köményt és persze curryt. FONTOS: nézzük meg, hogy erős-e a curry!!!)   
  • 1 db  Maggi/Knorr tyúkhúsleves kocka (vagy ezek egészségesebb Na-glutamát mentes verziója)
Előkészítés:

1. Egy lábosba közepes darabokra aprítsuk bele a paradicsomot, a chillit, a nyers papirkát, a hagymát és a fokhagymát majd alaposan turmixoljuk össze (ha maximalista vagy, akkor alaposságként utána át is szűrheted, ennek mellőzésével én időt és extra mosogatást szoktam spórolni :))





2. Aprítsuk fel a spenótot


3. Mossuk meg a csirkecombokat (sózzuk is le), és húzzuk le a bőrüket, mert e nélkül sem kalóriaszegény az étel, de ha szereted ne fogd vissza magad ;)!

4. Bonts ki egy üveg bort a kedvencek közül és tölts magadnak, hogy jobban menjen a főzés :).

Főzés folyamata:


1. A serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd jó alaposan süssük meg benne a combokat, (szárnyakat) mindkét oldalán, amíg aranybarnák nem lesznek, ezután tegyük őket kicsit félre.



2. Majd az olajat (ismét önszorgalomból átszűrheted :)), amiben kisült a csirke, beleöntjük egy nagy lábosba egy kicsit hagyjuk hűlni (kb. 5-10 percig),mielőtt beleöntjük a paradicsomot, de ne hagyd teljesen kihűlni! A túlforró viszont balesetveszélyes, szóval csak óvatosan!

3. Jön a paradicsomszósz „sütése”. A lábosban lévő bő (3-4dl!) olajba, (megjegyzés: azért fontos, hogy sok olaj legyen alatta, mert ez fogja elvenni a keserűségét a paradicsomnak, és elősegíteni , hogy megfelelően „süljön” meg, később úgyis leöntheted majd róla a feleseget) beleöntjük az előzőleg pürésített paradicsomot és elkezdjük főzni, mindaddig amíg teljesen elforr belőle az összes víz és krémszerű állaga nem lesz, illetve ha már minden összetevő jól összeért benne és nem nyers. Akkor jó, ha az olaj teljesen elválik tőle és kicsapódik a tetején, aminek pirosas színűnek kell lennie. Ez kb. 30-40 percet is igénybe vehet. Ha mégis keserű lesz a szósz, akkor az olaj mennyisége a hibás, kevés olaj esetén ugyanis könnyen és gyorsan odaég a szósz és nem lesz édeskés az íze. Ne hagyjuk magára, mert  5-10 perceként érdemes megkevergetni.

4. Amikor elkezdjük forralni a paradicsomot, már akkor tegyük bele a fűszereket: sót (vedd figyelembe a leveskockát és a csirkét, amit előzőleg már megsóztál(!!)), paprikát, curry port és morzsoljuk bele a leveskockát. Sokan ekkor tesznek bele egy csipetnyi kakukkfüvet szerintem a nélkül is nagyon finom.

5. Amikor elkészült a szósz beletesszük a megsütött csirke futóműveket, hogy kicsit összeérjenek az ízek és a hús is át tudja venni az aromákat. Ehhez kb. 15 perc elegendő.

6. Amikor már szinte kész van minden, akkor tesszük bele a spenótot, mert ennek 5 perc elegendő, csak annyi kell, hogy összeessen, nem kell szétfőzni.



7. Köretnek jázmin rizs kiváló, de sima rizs is tökéletes!

8. JÓ ÉTVÁGYAT :D!


Remélem sikerült kellően részletességgel leírnom a folyamatot és kedvet kapnotok az elkészítéséhez. Nem túl bonyolult, de nagyon ízletes étel. Ami a legfontosabb különleges és a megszokottól eltérő. Tökéletes vasárnapi ebéd :).

Szívesen veszem a visszajelzéseiteket, a recepttel és az étellel kapcsolatban (is).

Napsugaras Szép Napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése